Zo word je geen slachtoffer van phishing:
Controleer of de boodschap past
Verwachtte je de e-mail? Past de boodschap in een bekende context? Snap je meteen waarom je de e-mail krijgt? Als je een van deze vragen met ‘nee’ of ‘weet ik niet’ moet beantwoorden, wees dan achterdochtig. Als je de afzender persoonlijk kent kun je bij hem navraag doen, zonder eerst ergens op te klikken! Ken je de afzender helemaal niet, dan is het vaak het beste om de e-mail meteen te verwijderen.
Voel aan of je onder druk wordt gezet
In veel phishing e-mails probeert de crimineel je bang te maken of te verleiden om vooral snel tot actie over te gaan. Criminelen spelen vaak meesterlijk in op onze angsten, gevoelens en verlangens. De boodschap is zo opgesteld dat je niet anders kan dan klikken. Maar haastige spoed is zelden goed. Als je je door een boodschap onder druk gezet of verleid voelt, is dat extra reden om nog eens heel goed naar het bericht te kijken.
Zorg voor goede computerbeveiliging
Zorg dat je computer voorzien is van de allerlaatste versies van alle programma’s. Bij elke nieuwe versie van Windows, Mac OS X, Internet Explorer, Chrome etc. worden beveiligingsgaten gedicht en nieuwe beschermingen toegevoegd. Een goede computerbeveiliging zal eventuele bijgevoegde malware kunnen tegenhouden wanneer deze als attachment is toegevoegd aan de Phishing e-mail, echter beschermt het niet tegen een frauduleuze link die in het bericht staat. Wanneer deze wordt aangeklikt zal je nog steeds gephisht kunnen worden doordat er naar de pagina genavigeerd wordt. Een virusscanner houdt dit niet tegen omdat de actie door jou zelf wordt geïnitieerd.